Vi har igen i det forløbne år kunnet glæde os over dejlig musik i Musikkens Hus. Det er jo dét, det hele drejer sig om. Det var også vores forventning, og jeg synes, at den er blevet indfriet.
Vi har bl.a. noteret os den kvalitet, vi oplever, når Jushua Weilertein står på podiet. Han er dygtig.
Det er også spændende af være med ved optagelserne til hans podcasts, Sticky Notes. Bare man kan huske en smule af alt det, han fortælles, bliver man klogere på de valgte komponister og deres musik. Det er musiklektioner på højt niveau, hvor lægfolk også kan være med. Og så er det endda gratis for publikum.
Vi er glade for, at det ikke er dyrere at gå til koncerterne, hvis man er med i abonnementsordningen, som er blevet delt i to pakker.
Dem har jeg til gengæld hørt en del debat om. Nogle har gerne villet have mulighed for at plukke enkelte koncerter fra de to pakker, en klippekortordning med en prisreduktion indbygget. Der er et ønske om større fleksibilitet, som jeg har hørt debatten. Det er et emne, huset kunne vende en ekstra gang, inden salget af billetter til næste sæson skydes i gang om ikke så længe.
Blandt vores medlemmer har der også være en debat om brugen af mobiltelefoner under koncerterne. Det er vældigt forstyrrende, når man skal se ind i de lysende skærme. Det er et tilbagevendende emne. Mon ikke det skulle genovervejes, at der i højttalerne var en ”sluk din telefon”- melding lige inden orkestret stemmer, som det er tilfældet i en lang række koncerthuse inden de klassiske koncerter.
Et af de vigtige mål for bestyrelsen ved indgangen til 2024 var et medlemstal på 100, hvilket var en forøgelse på 25 procent. Vi syntes selv, at det var ambitiøst, men det viste sig også at være realistisk. Vi nåede nøjagtigt 100 medlemmer ved udgangen af året.
Vi har været meget glade for den gode tilslutning. Noget af fremgangen er kommet ved, at vi har henvendt os til tidligere medlemmer, som har gentegnet deres medlemskab af foreningen.
Vores hvervefolder har også kastet nye medlemmer af sig, og nogle har bare meldt sig ind via vores hjemmeside.
Vi skal passe på ikke at spame folk med medlemsopfordringer, men det er nok ved at være tid til at lave en ny hvervefolder.
Et andet mål for bestyrelsen var, at vi efter en alt for lang pause igen kunne holde et medlemsarrangement. Det lykkede også – ikke i den form, vi først havde regnet med – men bestemt med et arrangement, vi selv var tilfredse med, nemlig Jan Myginds gennemgang af Mozart-filmen Amadeus og visningen af filmen. Det var optakt til orkestrets koncert, hvor der var Mozart på programmet.
Ad snørklede veje fandt jeg frem til det selskab i USA, som har ophavsretten til filmen. De gav lov til visningen, hvis vi ville donere 100 dollars til en velgørende institution, som bl.a. hjælper personer, som bor på gaden. Vi gav beløbet til Folkekirkens Nødhjælp i Aalborg.
Det var den eneste udgift, vi havde. Jan holdt sit foredrag uden honorar (jeg fandt en flaske til ham fra gemmerne som tak for deltagelsen). Idéen til arrangementet kom han selv med under et interview til SYMFO-NYT, vi havde med ham i Aars, hvor han jo er organist.
Og Anders Majlund arrangerede, at vi kunne bruge Intimsalen, og vi fik en kop kaffe i pausen. Det er jo en fantastisk hjælp.
Der var godt 20 deltagere, hvilket var lidt i underkanten af, hvad vi havde håbet på, og der var i alle tilfælde gode pladser til alle.
Vi har stadig et arrangement med ”vores” instrumenter – violin, harpe og bas – til gode, men det kan måske komme i løbet af efteråret.
Foreningens drift har i år kørt uden de store udfordringer. MobilePay er indarbejdet, og det fungerer fint.
SYMFO-NYT er udkommet efter planen, efterårsnummeret rykkede vi lidt frem, så det kunne virke som teaser til medlemsarrangementet. Anna og jeg har fået mange positive bemærkninger om bladet. Dem siger vi tak for.
I løbet af 2025 kommer der til at ske ændringer med medlemsbladet. Det er nødvendigt at se på, om vi kan fastholde et trykt blad. Udgifterne har sidste år været omkring 10.000 kr. – halvdelen til trykningen, den anden halvdel til distribution. Det er mange penge i så lille et regnskab.
Hele udgiften kunne skæret væk, hvis vi i stedet gik over til kun at udgive bladet digitalt. I dag ligger bladet allerede på hjemmesiden, hvorfra det kan læses eller downloades, hvis man hellere vil se det på print. Det kunne suppleres med et nyhedsbrev med passende mellemrum i stil med de to, der har været udsendt i det forgangne år.
Man kan også forestille sig, at bladet helt opgives, og at det hidtidige indhold lægges på hjemmesiden f.eks. fire gange om året i forbindelse med udsendelse af nyhedsbreve. Det indebærer også den fordel, at foreningen ikke længere er afhængig af, at der tilfældigt er et medlem med grafisk erfaring og ikke mindst har de nødvendige programmer til grafisk produktion. Så det er en mulighed, hvis nogen vil skrive noget indhold.
Den overvejelse er bestyrelsen allerede i gang med. Anna og jeg har nemlig besluttet, at vi er faldet for aldersgrænsen, hvilket vi fortalte bestyrelsen i december. Med vores 153 år tilsammen er det tid til at sige tak for nu, så jeg ønsker at udtræde af bestyrelsen, og Anna trækker sig fra posten som redaktør af SYMFO-NYT og web-redaktør. Vi glæder os til at fortsætte som menige medlemmer af foreningen.
Der kommer også til at ske en ændring i forbindelse med revision af regnskabet. Revisionsfirmaet Beierholm har i mange år meget venligt og uden vederlag taget sig at opsætningen af årsregnskab og revision ud fra en kasserapport lavet af kassereren. Det har vi været meget glade for.
For os er regnskabet naturligvis vigtigt, men målt i revisionsfirma-alen er Aalborg Symfoniorkesters Venner meget, meget lille. Alligevel er firmaet nødt til at følge de omfattende regler, der er for revision af foreningsregnskaber, når den foretages af professionelle revisorer. Det kommer der en otte sider lang rapport ud af.
Der er også lige om hjørnet et krav om, at vi skal arbejde i et digitalt regnskabssystem, og det tror jeg ikke, at nogen af os ønsker at sætte os ind i.
Så konklusionen er en venlig forespørgsel fra Beierholm, om vi selv kan klare opsætningen af årsregnskabet og revisionen. Det giver en smule mere arbejde for kassereren, som så skal lave en årsafslutning, men det er ikke så omfattende, og vi kan med en generalforsamlingsvalgt revisor blandt medlemmerne på en halv time klare gennemgangen af bilag og en underskrift.
Så det er nok sådan, det bliver.
Når vi lidt senere i dagsordenen kommer til valg af revisor, tager jeg gerne mod valg, hvis nogen ønsker det. Det kunne også være en hjælp for den, der skal overtage kassererposten efter mig.
Ved konstitueringen sidste år var der ikke rigtigt nogen, som ønskede at være kasserer. Da det ikke er specielt tidkrævende, tog jeg også den post, selv om det ikke er optimalt. Principielt bør de to poster ikke ligge hos samme person, men vi er jo en lille forening, så vi må finde løsninger, hvor de er.
Midt på året trådt Finn Lund ind i bestyrelsen. Han var suppleant for Frank Sørensen, som ønskede at udtræde.
Jeg vil gerne sige tak til Frank for hans arbejde i bestyrelsen.
Jeg vil også gerne sige en stor tak til de øvrige bestyrelsesmedlemmer for samarbejdet i foreningen. Det har været hyggeligt, givende og spændende at være sammen om arbejdet for Aalborg Symfoniorkester.
En lige så stor tak til Anders Majlund og orkestrets ledelse og for den support, vi har haft fra orkestrets bestyrelsen. Det er virkelig værd at arbejde med tingene med den positive respons og hjælp, vi har mødt og fået. Den gode support er bl.a. udtrykt i arrangementet her, som orkestret er vært for. Det er jo fantastisk. Tusind tak.
Anna og jeg siger også tak for den mulighed, vi haft de seneste syv år for at give vores musikinteresse en helt ny indfaldsvinkel med den tætte kontakt til orkestret, musikere, dirigenter og medarbejdere. Jeg kan kun anbefale andre at forsøge sig med noget lignende.
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes